5 consells per mantenir el correu brossa a ratlla
En un sol dia podem arribar a rebre desenes i desenes de missatges a la nostra bústia de correu electrònic i, moltes vegades, es pot tractar de missatges no desitjats, entre propaganda, estafes i altres. T'ensenyem com filtrar-los i evitar que t'apareguin a la teva safata d'entrada.
David Joanpere / Redacció TINET. Totes les bústies de correu electrònic de TINET disposen d'un servei antispam integrat i gestionable a través del webmail de TINET. A través d'aquest servei, els usuaris poden bloquejar la recepció de correus brossa, bé de forma automàtica o bé afegint nous filtres complementaris.
1. Verifica que el servei estigui activat
Si reps una quantitat ingent de missatges podria ser que en algun moment o altre desactivessis el servei antispam. Per comprovar-ho, hauries d'accedir al webmail de TINET, obrir la carpeta SPAM, anar a Preferències > Opcions de quarentena i verificar que a l'opció "Activar quarentena" està marcat el "Sí". En cas negatiu, marca el "Sí" i guarda els canvis.
2. Dóna't de baixa dels butlletins periòdics i missatges comercials automàtics
Revisa la tipologia de missatges que reps i que consideres correu brossa. En molts casos es tracta de subscripcions a butlletins als quals t'has subscrit voluntàriament o involuntària a través de l'alta a serveis d'Internet. En aquests casos, la millor opció és desubscriure's a través de l'opció que trobaràs normalment al peu d'aquests missatges.
A més a més dels butlletíns, els grans comerços on line (ja siguin de roba, electrodomèstics, llibres, hotels...) et poden enviar ofertes personalitzades (a partir de les teves cerques als seus webs). Davant d'aquest cas, també pots demanar deixar de rebre aquest tipus de missatges de manera similar als butlletins periòdics.
Recomanació: Quan et donis d'alta com a usuari en un web o servei d'Internet, moltes vegades donem la conformitat per rebre missatges comercials de tercers. Vés en compte i desmarca les caselles de consentiment. Si no ho fas, pots acabar rebent missatges comercials d'empreses a les quals no els hi has contractat cap servei o producte.
3. Desactiva les notificacions de xarxes socials
La majoria de xarxes socials com Linkedin, Facebook o Twitter solen enviar per defecte moltes noticifacions per correu electrònic sobre l'activitat de les pròpies xarxes (actualitzacions destacades dels teus contactes, missatges nous, publicacions al teu mur, peticions d'amistat...). La recepció d'aquests missatges és personalitzable i pots decidir si vols rebre'ls o no (tots o una part d'ells). Per fer-ho, hauries d'accedir a la configuració del compte o perfil de cada un dels serveis i desactivar aquells que no t'interessin.
4. Fes ús de la llista negra
En cas de la resta de missatges brossa, pots limitar-los utilitzant la llista negra de l'adminsitració de l'SPAM. Hi pots incloure adreces o dominis dels quals reps habitualment aquests missatges i que sàpiguis segur que mai rebràs cam missatge del teu interès (dominis estrangers, webs desconegudes...). Evita posar a la llista negra dominis habituals com @gencat.cat, @gmail.com, @hotmail.com, etc. ja que podries deixar de rebre missatges dels teus contactes o d'algun servei contractat per tu.
5. Evita publicitar la teva adreça a Internet
Una adreça com més pública és, més correus brossa rep. En aquest sentit, evita publicar la teva adreça de correu personal en pàgines web públiques ja que qualsevol persona o màquina la podria indexar i utilitzar-la per enviar-te qualsevol tipus de missatge.
També, procura que els teus contactes no incorporin la teva adreça en els seus enviaments massius de missatges, a menys que ho facin en el camp de còpia oculta (BCC o CCO). En aquests casos, en el quals es fa un reenviament en cadena de missatges graciosos (presentacions powerpoint, imatges, vídeos...), el missatge el pot rebre persones que no coneixes i que podrien copiar la teva adreça per fer més enviaments massius.