Un 80% dels joves de 18 anys creuen que estan en perill de patir abusos online
Un estudi d'UNICEF constata la sensació de risc que hi ha sobre la possibilitat que els joves pateixin abusos i l'assetjament online
Vuit de cada deu persones de 18 anys d'edat considera que la gent jove està en perill de ser assetjada i patir abusos a partir de comportaments online i més de la meitat creu que amics seus participen en comportaments de risc quan utilitzen internet. Així ho constata l'estudi Perills i possibilitats: creixent online encarregat per l'organització d'atenció a la infància UNICEF .
L'estudi s'ha elaborat a partir d'enquestes a més de 10.000 noies i nois de 18 anys de 25 països de tot el món, revelant les perspectives sobre els riscos que afronten els joves que creixen en un món cada cop més connectat. Segons els responsables de l'organització, Internet i els mòbils han revolucionat l'accés a la informació dels joves, però els resultats de l'enquesta mostren, precisament, com de real és el risc d'abús online per a nois i noies. Globalment, un de cada tres usuaris d'internet és un nen o una nena. Les conclusions de l'estudi d'UNICEF aporten una visió molt important sobre la percepció que tenen els mateixos joves. Aquesta organització pretén donar veu als adolescents per ajudar a reconduir la violència, explotació i abusos online, i permetre a la canalla que treguin profit dels beneficis d'intenret i dels dispositius mòbils de manera segura.
L'informe conclou que els adolescents afirmen sentir-se confiats amb la seva habilitat d'estar segurs i gairebé un 90% d'entrevistats creuen que poden evitar els perills online. Aproximadament sis de cada 10 diuen que conèixer gent online és important per a ells, però només un 36% està convençut que l'interlocutor no menteix sobre la seva identitat.
Més de dos terços de noies (un 67%) asseguren que es preocuparien si rebessin comentaris o peticions de caire sexual per interent, davant el 47% de nois que reaccionaria així davant la mateixa situació. Quan les amenaces online tenen lloc més adolescents recorren a amics que a pares o professors, però menys de la meitat asseguren que saben com ajudar a un amic que s'enfronta a un risc online.
FONT: UNICEF